BOSTJAN BESTJAK

1 (1)

Japonska legenda pravi, da samo najbolj vztrajen in močan krap, ki plava proti toku Rumene reke, se bo pri Zlatih vratih prelevil iz ribe v zmaja in izpolnil njegovo poslanstvo.

Koprčan Boštjan Bestjak je hitro ugotovil, da gimnazijske klopi niso zanj. Vedel je, da ga nemirni duh sili k bolj kreativnemu razmišljanju. Po srečnemu spletu naključij je pristal na frizerski šoli v Trstu, a ker ne mara nedokončanih zgodb, je kasneje na gimnaziji še maturiral.

Po šolanju v Italiji se je vse odvijalo z bliskovito hitrostjo. V lokalnem salonu je opravil pripravništvo, se zaposlil in pri rosnih 25 letih je odprl svoj prvi frizerski salon. Njegova zagnanost in žeja po novem znanju ni ostala neopažena. Postal je redni sodelavec prve strokovne slovenske revije za frizerje Hair Fashion, tehnični vodja ter demonstrator profesionalnih blagovnih znamk Revlon professional in Tigi.

Sedem let kasneje je nemir ponovno prevladal in odločil se je za selitev v London. Britanska prestolnica je od nekdaj imela posebno mesto v njegovem srcu in selitev tja mu je bila usojena. Kar je bilo sprva mišljena le kot nekaj mesečna delovna izkušnja, je preraslo v šestletno obsedenost z najbolj kozmopolitskim mestom na svetu. Najprej je potrkal na vrata prestižnega salona v londonski četrti Kensington, a zapeto delovno ozračje mu ni bilo pisano na kožo. Ulice kraljevega okraja je zamenjal za bolj sprosceni Covent Garden in se kasneje pridružil družini Aveda Instituta in Aveda Salona, na kar ga še danes vežejo lepi spomini in tesna prijateljstva.

Nova kreativna prelomnica je nastopila ob stiku s Yakumo Shiraishimom, takratnim kreativnim vodjo boemskega japonskega salona v Londonu, kjer se je pridružil japonskemu timu frizerjev kot edini Evropejec. Yakuma mu je približal nemško avantgardno filozofijo oblikovanja Bauhaus, ga naučil stroge discipline in skoraj idealističnega pristopa k striženju. Minimalistični pristop k oblikovanju pričeske je izpilil še na sloviti akademiji Vidal Sassoon, verjetno najprestižnejši frizerski instituciji na svetu. Razvil je in vzel za svojega eleganten in hkrati inovativen pogled na striženje, ki zaznamuje brezčasni Sassoonov slog.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s